Utdelningsaktier

Utdelningsaktier – En snabbkurs

Last Updated on september 19, 2021 by admin

Vad är egentligen en utdelningsaktie och vad är syftet med att fokusera sin investeringsverksamhet på dessa? Här kommer vi nu gå igenom grunderna samt titta på den strategi du kan använda för att bli framgångsrik på utdelningsaktier.

Vad är en utdelningsaktie?

Alla börsnoterade bolag delar så klart ibland ut pengar till sina aktieägare som tack för att dom trott på bolaget och valt att investera sina pengar hos dom. Men tittar man till exempel på tillväxtbolag så händer det relativt ofta att utdelningen helt uteblir. Ofta förklaras detta med att man behöver kapitalet för den fortsatta utvecklingen, vilket på sikt kommer att göra företaget mer lönsamt, vilket i sin tur kommer att innebära utdelningar och ett högre värde på aktierna.

En utdelningsaktie är motsatsen till detta. Här pratar vi om stabila börsbolag som år efter år delar ut en stabil och förväntad utdelning till sina aktieägare. Aktieägarna förväntar sig inga större rörelser i aktiekursen, utan det är utdelningen man vill åt.

Fördelar med att investera i utdelningsaktier

Fördelarna med att investera i utdelningsaktier är framför allt att man slipper bekymra sig över de kortsiktiga svängningar som aktiekurser gör. Investerar man i utdelningsaktier med syftet att låta utdelningen stå för avkastningen på innehavet så ser man investeringen som mer långsiktig. Om man dessutom väljer att återinvestera utdelningen varje år så får man en ränta-på-ränta-effekt och kan se sitt kapital växa stadigt år efter år.

1. Skapa din strategi

Här gäller det att göra ett bra grundarbete från början. Tanken är att du ska välja ut ett antal utdelningsaktier och sedan investera i dessa på lång sikt. Gå igenom de stora börsbolagen och titta på den historiska utdelningen. Verkar dom inom en sektor som du tror kommer att vara lönsam på lång sikt? Detta är frågor du bör ställa dig när du gör ditt urval.

2. Genomför strategin

När du sedan har ett antal bolag så finns det lite olika sätt att genomföra sin strategi. Många väljer att månadsspara. Då kan man enkelt välja att köpa det bolag som just den månaden har en liten dipp i sin aktiekurs. Då får man ju en liten rabatt på just den aktien. Nästa månad kanske det är något annat av bolagen som har en liten dipp. Ett annat sätt att investera i utdelningsaktier är om man har ett lite större kapital. Då kanske man mer strategiskt köper sin in under en längre tid och hela tiden arbetar med tillgångsallokering för att se till att ha en viss andel av sitt kapital säkrat i exempelvis räntefonder.

Din portfölj blir din pengamaskin

När du väl är igång så är syftet med din portfölj uteslutande att generera pengar i form av utdelning. Man kan säga att du byggt dig en egen pengamaskin. En passiv inkomst om man så vill. Sparandet kräver disciplin och det kan ibland tyckas lockande att ta del av uppenbara möjligheterna i de kortsiktiga kursrörelserna. Därför är det viktigt att man sätter upp tydliga och mekaniska regler för sig själv så att man inte frångår sin strategi.

Related Articles

Back to top button